Озонската дупка e над Герминија и оди према исток

6 мај, 20110
0105007.48

Експертите откриле дека оваа пролет имало рекорден недостаток на озон во атмосферата над Европа. Озонската дупка, со дијаметар од 25 километри, се преселила од Африка кон Европа, а моментално е над Германија, предупредиле германските медиуми.

За степенот и размерите на проблемите предизвикани од озонската дупка зборува и фактот дека повеќе ни кремите за заштита со фактор 70, на луѓето веќе не им се од корист.

Озонската обвивка е очигледно потенка. Во последната деценија луѓето особено силно ја загадиле атмосферата и така го забрзале влошувањето на озонската обвивка, која е главна заштита од штетните сончеви зраци.

Се очекува дека зраковните струи озонската дупка ќе продолжат да ја носат кон исток. Во секој случај, сите совети за заштита од штетните сончеви зраци треба да се сфатат доста сериозно, особено кога се во прашање децата.

Бројот на заболени луѓе кои страдаат од рак на кожа во последните триесет години постојано се зголемува.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi