Повеќе од пола интелегенција децата ја наследуваат од родителите

29 август, 20110
naslovna

Иако образованието и животните вредности се растењето имаат голема улога на мозочните способности, повеќето од тоа сме го наследиле од родителите.

Образованието на поедици им влијае на способностите за размисување во еднаква мерка како и гените кои ги наследиле, тврдат истражувачи од универзитетот од Единбург. Користејќи примероци од крвта на повеќе од 3500 луѓе, тие утврдија дека со ситните разлики во генетскиот код на луѓето можат да се поврзат со интелегенцијата на поедници и меѓусебни разлики.

Тие на крај заклучија дека околку 40 % разлика во таканаречениот кристализиран тип интелегенција кај луѓето открива способност на стекнување знаење и вештини со текот на годините, однапред предодредено со гените. Така наречениот тековен тип на интелегенција и способност на апстактно размислување како и рангирање под притисок е веќе одредено со гените и изнесува 51%- објаснија британските истражувачи.

“Индивидуалните разлики во интелегенцијата поврзани се со образованието, здравјето и условите во детството, но резултатот на овие студија покажа дека гените имаат најголема улога во сето тоа”- објасни водичот на студијата Иан Дери.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma