Редовно чистење со правосмукалка на куќата ги заштитува децата од отрови

18 јуни, 20110
aa

Родителите треба редовно  да чистат со правосмукалка и  да бришат со влажна крпа во своите домови за заштита на нивната деца од токсични супстанции, предупредуваат  експертите.

Бришењето  прашина е една од првите пет најдобрите начини да се ограничи ризикот од изложеност на хемикалии дома.
Kуќаната пршина е главен извор на токсични материи, вклучувајќи и олово, кое е многу штетно на развојот на мозокот, дури и во многу мали количества – вели професорот Brus Lanphir од Simon Fraser Универзитетот во Канада
Една студија за влијанието на прашината што беше направена во мај покажа дека честички на олово што може да ги апсорбира тело се најдени во сите тестирани домови.
Организмот на бебето може да апсорбира околу 50 отсто од внесени честички на олово, додека возрасните апсорбираат околу 10 отсто – рече Lanphir. – Тоа, во комбинација со ставање предмети во устата  што е вообичаено за децата ги доведува во голем ризик
Хемикалии, кои се обично се наоѓаат во домот се поврзуваат со пореметување во учењето и однесувањето, појавување  на астма, рак и вродени дефекти. Истражувачите велат дека бремените жени и децата треба да биде далеку од просториите се реновираат, за да се избегне изложеност на токсични прашина и гасови од бои и лепила.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma