Сладоледот предизвикува замрзнување на мозoкот?

30 јули, 20110
Ice Cream Flavors

Ако некогаш сте имале главоболка по јадењето сладолед или пак ладен пијалок, тогаш сте доживеале “смрзнување на мозокот“, многу реален феномен, сметаат докторите.

Смрзнувањето на мозокот започнува на вашите усни, вели докторот Пол Брајсон.

„На внатрешниот дел на устата, покрај забите се наоѓаат крвни садови кои реагираат на ладен допир“, додава Брејсон. Таа контракција која се случува не доведува до никакво лошо чуство. До него се доаѓа кога тие започнуваат да се загреваат, а тоа доведува до смрзнување на мозкот.

Кога крвните садови почнат да се загреваат, овој ненадеен налет на крвта доведува до мини мигрена. Проблемот може да се избегне ако јадете или пиете споро или пак го задржувате сладоледот некое време на јазикот, пред да го голтнете.

Ако веќе се наоѓате во ситуација на “смрзнување на мозкот“, тогаш извадете го јазикот надвор од устата за да може да го загреете или пак напијте се малку вода.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit