Во Кина и мајмуните многубројни

9 мај, 20110
monkey

Во Хонг Конг живеат седум милиони луѓе, а повеќе од 2000 мајмуни, а бидејќи бројот на овие животни постојано се зголемува, така што властите  се принудени да го контролираат раѓањето на овие видови.

Жителите се особено загрижени поради тоа што животните често знаат да нападнат случајни минувачи, да им крадат торби, паричници од џебои или пак храна од рацете.

Како што било соопштено од AFP, овие “напасти“ најчесто се групираат во околина на хотелите, каде по контејнерите наоѓаат голема количина на храна.

Обидите да се контролираат раѓањата на мајмуните во Хонг Конг датира уште од 2002 година, кога се применувала програмата за контрацепција на животните кои живеат во градот, па е извршена стерилизација на мажјаците, а на жените повремено инјектирање на контрацептивни средства.

Најновата програма вклучува повторно стерилизација на женките, која ќе се врши два пати месечно и треба да го намали бројот на мајмуните во Хонг Конг на 1500. Во целата акција, се покажало како најтешко, фаќањето на мајмуните.

“Многу е тешко да фатите мајумн. Ние се обидовме со се, мрежи, кафези, пиштоли за успивање и многу други замки. Но, тоа може да се направи неколку пати, бидејќи животните брзо сфаќале дека се работи за замка“, изјавил ветеринарот Паоло Мартели, кој го предводи тимот на оваа програма.

Според зборовите на ветеринарот, мајмуните брзо ги учеле и препознавале челновите на тимот,  нивните возила и така почнале да ги избегнуваат.

Оние кои се навикнати на ситуациите и состојбите, средбите со мајмуните низ улиците на Хонг Конг, велат дека најдобар начин да избегнете мајумн, е да го игнорирате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi