Ворхоловиот портрет од Елизбает Тејлор оди на аукција

25 март, 20110
elizabeth-taylor47

Портеретот од починатата Лиз Тејлор, кој го има направено Енди Ворхол, кој се нарекува “Лиз 5“, кој е насликан во 1963 година, ставен е на аукција. За него купувачите ќе може да надаваат на 12 мај во Њујорк, во аукциската куќа Phillips de Pury, а се очекува делото да достигне цена од 30 милиони долари.  Сликата до 2007 година, беше во сопственост на актерот Хју Грант, кој ја продаде за 23 милиони долари. За тоа каква испирација и фасцинантна икона била Лиз Тејлор за Ворхол, сведочи и една негова изјава “би сакал да сум венчалниот прстен на раката на Елизабет Тејлор“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi