Зарем и Вие “брачо Словенци”?? Не е малку претерано??!!!

30 јули, 20110
aadebcdf-7470-43ae-9a21-863f22673abc

Словенија направила измени во своите закони и подобро ги прилагодила према истополните заедници. Најновите измени во законот и овозможиле една лезбејка да може да го посвои три-годишното биолошко дете на својота партнерка, со кого таа живее во регистриран брак пишува порталот Crol.hr.

Во словенија неодамна е донесен нов закон кој овозможува на паровите со ист пол да можат да посвојуваат деца на своите партнери и партнерки.
Промената на законот дошла кога една од партнерките на еден лезбејски пар и било одбиено барањето за посвојување на детето на својата партнерка, бидејќи немало правна основа. Жената подоцна одлучила да покрене обвинение каде навела и други слични случаи.
На најсилен аргумент бил тој каде што било истакнато дека со одбивањето за усвојување може да се протолкува како дискриминација врз основа на сексуалната ориентација и дека со тоа се крши Конвенцијата за правата на детето, која правно ги обврзува и двата родитела, исто така Европската конвенција за човекови права, пишува Crol.hr.
Новиот закон ќе овозможи на 100-тина деца кои веќе живеат во семејства со ист пол, да ги имаат истите права како и децата во хетеросексуалните семејства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit