Зошто кафето е добро за мажите?

23 мај, 20110
Germany, Cologne, Young man drinking coffee

Научниците од Harvard направиле едно 12 годишно истражување во кое учествувале 48.000 здрави мажи. Добиените резултати покажале дека кафето има благотворно дејство на машкото здравје, а особено за превенција на рак на простата.

Истражувањето покажало дека најмал ризик за заболување од рак на простата имаат мажите кои пијат највеќе шест шољи кафе на ден. Ризикот од оваа болест кај нив е намален за 60%. Овој ефект е забележан и кај мажите кои пијат помалку кафе, пијат по 3 шољи кафе на ден и кај нив ризикот од рак на простата е намален за 30%.

Но, научниците советуваат да не се претерува со преголема количина на кафе бидејќи тоа смета и ја отежнува функцијата на другите органи.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma