К

6 април, 20120

КАБИНЕТ
ако се наоѓате во кабинет – поради болест ќе бидете приковани за кревет.

КАБРИОЛЕТ
радост и среќа.

КАВАЛ
види: ПАСТИРСКИ КАВАЛ

КАВГА
кавга меfу жени- озборуваoе; кавга меfу мажи– непријатности; ако слушате како други се караат– и сами на јаве ќе се карате; ако сте вплеткани во кавга-неуспех на работа; кавга со пријатели- болка; кавга со брачниот партнер-ново пријателство; кавга со лице од спротивниот пол- ќе се вsубите.

КАВИЈАР
ако јадете кавијар: ќе се најдете во ситуација која не ви прилега.

КАДА
болест, кавга; ако излегувате од када: ќе совладате некои препреки или некоја болест; када полна со вода: имате соперник во sубовта; празна када: вие сте газда; ако се капите во када: се подготвувате за неверство.

КАДИФЕ

ако купувате кадифе: финансиска добивка; ако носите кадифе: внимавајте, трошите повеќе отколку што имате.

КАЕЊЕ
ако на сон се каете: на јаве ќе се разболите.

КАЗАН
имате лошо друштво.

КАЗАНЏИЈА
болест, непријатности.

КАЗНА
ако сте казнети: наскоро ве очекува среќа / кавга; ако казнувате некого: ќе направите добро дело некому / имате немирна совест.

КАЈГАНА
ако правите кајгана: задоволство, пријатна средба; ако јадете кајгАна: околинАта се сомнева во вас.

КАЈМАК
успешна работа.

КАЈСИЈА
благосостојба и среќа, среќен брак.

КАКАДУ (ПАПАГАЛ)
околу вас има злобни луfе кои ве презираат.

КАКТУС
не отскокнувајте од околината / поради немарност ќе бидете оштетени.

КАЛ
штета / пазете се од озборуваoа; ако паднете во кал: ви претстојат непријатности; ако имате кал на рацете: ќе имате предност во нешто; ако имате кал во Yеповите: бобогатство.

КАЛАП (ЗА ЧЕВЛИ)
внимавајте, некој да не ве искористи.

КАЛАУЗ
бидете повнимателни во своите потфати.

КАЛДРМА
ако сонувате пат од калдрма: некој ќе ве пофали.

КАЛЕНДАР
неповолни вести.

КАЛЕЊЕ
железо: оставете го алкохолот; стакло: ќе ве озборуваат.

КАЛУЃЕР
ќе уживате во нечија моќна заштита; калуfер во темна мантија: несреќа; ако разговарате со калуfер: ќе ви завидуваат; повеќе калуfери: подготвени сте да направите нешто што не чини.

КАЛУЃЕРКА
несреќна sубов.

КАМБАНА
неволја; ако се качувате на камбана: остваруваoе на некои желби; ако се симнувате од камбана: неуспех.

КАМЕЛИЈА(ИВЕТ)
ќе бидете поканети нанекоја свеченост.

КАМЕН
предавство; ако обработувате камен: благосостој ба стекнатаата со напорна работа; ако кршите камеoа: болест; ограда од камен: чувајте го здравјето; ако фрлате камеoа: незадоволство; одрон на камеoа: големи промени во вашиот живот.

КАМЕН ЈАГЛЕН
не дозволувајте да ви ја расипат работата.

КАМЕН ТЕМЕЛНИК
со поголема упорност ќе имате повеќе успеси од оние сегашните.

КАМЕНОЛОМ
ќе добиете земјишен сосед.

КАМЕНОРЕЗЕЦ
несреќа во блиска иднина.

КАМЕРА
премногу сте самосвесни и тоа ви носи штета.

КАМИЛА
суша, непријатности, болест; натоварена камила: добра заработувачка; слаба камила: немаштија; дива камила: ќе ви дојде млада жена во семејството; едногрба камила: животот ви тече без радости; двогрба камила: ве очекуваат тешки моменти; ако јавате на камила: промена на подобро.

КАМИЛИЦА
ако видите или ако купувате камилица: болест; ако берете камилица: здравје; ако пиете чај од камилица: оздравуваoе.

KAMИН
семејна среќа / чувајте се од оган; ако ложите кАмин: семејни грижи; ако е изгасен: заминуваoе на некое за вас драго лице од дома.

КАМИОН
нешто ќе заврши добро.

КАМПИНГ
пријатни моменти; ако се наоfате во кампинг: немир, несигурност.

КАНАЛ
некој ваш пријател ќе нАправи успешен потфат; ако затрупувате канал: потпрете се врз сопствените сили; ако копате канал: бидете поскромни; ако пловите по канал: лекоумноста ќе ве упропасти.

КАНАРИНКА
добри односи со пријателите, но внимавајте на лажните пријатели; ако лета: пријатни новости; ако пее: внимавајте да не ве фатат во стапица; канаринка во кафез: вашата слобода се наоfа во опасност.

КАНДИЛО
ако со кандило чадите во соба: болест; ако чадите облека: ве очекува некакво уживаoе.

КАНТА
ако пиете од кАнта: ќе чуете поволни вести.

КАНТИНА
ќе се ослободите од големи грижи.

КАНЦЕЛАРИЈА
непријатности; ако’работите во канцеларија: грижи.

КАПА
на добар пат сте да направите некоја непромисленост, пазете се од тоа; Ако изгубите капа: некој ви е верен; ако најдете капа: неочекувана средба.

КАПЕЛА(ЦРКВИЧКА)
искрено пријателство / патуваoе.

КАПЕЊЕ
венчавка; капење во бистра вода: благосостојба; капење во студена вода: здравје; капење во топла вода: болест; капење во нечиста вода: тешкотии; ако се капете облечени: добивка; костум за капење: настинка / непријатна средба; ако облекувате костум за капеoе: крај на една љубов; ако се капете сами: вашата моќ ќе дојде до израз; ако се капете во друштво: ви се заканува опасност од пожар; ако гледате како некој се капи: ќе се смирите со некој ваш противник.

КАПЕТАН
ќе преземете голема одговорност врз себе.

КАПИЈА
отоврена капија: следува незгода/ следува брак; затворена капија: некоја ваша молба ќе биде одбиена; ако ја отворате со сила: со помош на сила ќе дојдете до успех.

КАПИНА
во вашата непосредна близина живеат луfе кои не ви се наклонети; ако берете капини: некој ве сака; ако јадете капини: ќе имАте непријатен партнер; Ако купувате капини: ве очекуваат ситни непријатности.

КАПКА
не правете непотребни трошоци.

КАПРИЦ
ако на сон се однесувате каприциозно: ќе доживеете некое разочаруваoе.

КАРАВАН
ќе ги совладате препреките.

КАРАНФИЛ
нови пријатели; ако берете каранфили: на видик е радосен настан.

КАРДИНАЛ
брАк.

КАРНЕВАЛ
тага.

КАРПА
карпа во море: страв; ако се качувате на кАрпа: ве очекува голем напор; ако стоите на карпа: мачна работа, но добра заработувАчка; ако трчате кон карпата: опасност. (види:Подводна карпа)

КАРТИ
се впуштате во ризик, внимавАјте да не ве надмудрат; ако играте карти: ви претстои лекомислена авантура / нема да имате среќа; ако губите на карти: внимавајте!; ако ги кинете картите: ќе раскрстите со минатото; ако победувате на кАрти: не бидете лекоумни; ако гледате други како играат карти: заработувачка / sубовни интриги.

КАРТОН
предавство.

КАСА
полна со пари: богатство; празна каса: долгови; ако земате пари од каса: горко разочаруваoе.

КАСАРНА
бидете трпеливи ако сакате да успеете.

КАСНУВАЊЕ
омраза и непријателство; ако ве касне куче: штета; ако ве касне коњ: ќе ве напуштат пријателите.

КАТАНЕЦ
Кражба.

КАТЕДРАЛА
имате недостижни цели; ако се наоfате во катедрала: ве очекува уваба иднина.

КАТРАН
ќе доживеете понижуваoе / болест.

КАФЕ
мечтаете за sубовни настани и тоа ќе ви се оствари; ако пиете кафе: внимавајте што зборувате за оние околу вас; ако пржите кафе: гости; ако варите кафе: хармонија во семејството; ако мелете кафе: кавга; ако гатате на кафе: лекоумност.

КАФЕАВА БОЈА
несреќа.

КАФЕАНА
ако седите во кафеана: залудно си го трошите времето; ако се наоfате во кафеана без пари: непријатно изненадуваoе.

КАФЕЗ
лажни обвинуваoа; птици во кафез: озборуваoата би можеле да доведат во опасност една наизглед цврста и трајна врска; птици кои излетуваат од кафез: загуба; кафез со диви животни: непријателите немада успеат во своите намери; диви животни кои бегаат од кафез: опасност.

КАЦА
полна каца: богатство; празна каца: беда, сиромаштија; каца полна со грозје: некој сака да ве излаже; каца полна со валкана вода: болест.

КАЧАМАК
ако цравите качамак: благосостојба; ако јадете качамак: здравје.

КАЧУВАЊЕ
сигурно ќе си ја остварите целта; качување на дрво: успех; качување на маса: бескорисна работа; качување некому на грб: потребна ви е туѓа помош.

КАША
болест.

КАШЛАЊЕ
грижи поради несигурната иднина; ако се излечите од кашлањето: болест; ако плукате крв кашлајќи: непријатна посета.

КВАДРАТ
ќе дојдете до низа непријатности, но не се непремостиви.

КВАКА
ќе стекнете ново познанство.

КВАРТЕТ
пријатно друштво; ако пеете или свирите во квартет: ќе стекнете нови пријатели.

КВАРЦ
се дружите со чудни луfе.

КВАСЕЦ
успешен завршеток на некој потфат.

КВАЧКА
голема среќа.

КВИНТЕТ
можете да се потпрете врз своите пријатели.

КЕДАР
кедрово стебло: ве очекува унапредување; ако берете плодови од кедрово дрво: углед и благосостојба; ако собирате листови од кедар: ќе ве касне змија или пчела.

КЕЈ
сите опасности се зад вас.

КЕЛНЕР
непотребни трошоци; ако се сонувате како келнер: ќе ја загубите самостојноста.

КЕЛНЕРКА
ве очекува ведра иднина.

КЕСА
сиромаштија; празна кеса: работа; искината кеса: големи трошоци; нова кеса: можност за добивка.

КИВАЊЕ
здравје / пазете се од лаги.

КИНЕЗ
ќе одите на пат; ако разговарате со него: ќе ве посети некој од далеку.

КИНИН
болест.

КИНО
ќе чуете важна тајна.

КИП
непријатности; срушен кип: некој потфат нема да ви се оствари.

КИСЕЛЕЦ (БИЛКА)
прекин на свршувачка или на некоја врска.

КИТ
корист; ако убиете кит: промашуваoе.

KИТ (ЗА ПРОЗОРЦИ)
имате верна sубов; за оние во брак: среќен и долг живот со семејството.

КЛАВИР
ако слушате како свири: некој ќе ви попречи во работата / ќе и се вратите на старата sубов; ако вие свирите: непријатни вести.

КЛАДА
ќе победи правдата; ако изгаснете клада: ќе се судрите со некоја моќна личност; ако потпалувате клада: ви претстојат непријатности поради вашиот (лош) карактер; ако ставате дрва на клада: ја одобрувате неправдата; ако се наоfате на клада: кавги со роднините.

КЛАНИЦА
пред вас се наоfа опасна работа.

КЛАРИНЕТ

ќе се најдете во здодевно друштво.

КЛАС
исполнуваoе на желбите; еден клас: неочекувана радосна средба; врзани класја: среќа во семејството; класје кое се бранува: остварени планови; собираoе класје: успешен потфат; ако газите класје: нема да ви се остварат плановите.

КЛЕЧЕЊЕ
или сте или ќе бидете папучар.

КЛЕШТА

пријателска поддршка во некоја заплеткана ситуација; пукнати клешти: ќе ја загубите работата; ако штипете со клешти: ќе доживеете неправда.

КЛИН
несогласуваoе.

КЛИСУРА
со својата непромисленост ќе нанесете штета на некој ваш пријател; клисура која се руши: ќе ви се испречат големи препреки при остваруваoето на целите; мала клисура: откажете се од потфатот што сте го планирале, бидејќи однапред е осуден на неуспех.

КЛОВН
ќе учествувате на некоја разуздана веселба / внимавајте, некој сака да ве излаже.

КЛОЗЕТ
ќе ве озборуваат, но без последици.

КЛОПЧЕ
ќе прифатите работа која не ја разбирате / многу труд, слаб успех; ако одмотувате клопче: ќе ги отстраните пречките што ви стојат на патот.

КЛУКАЈДРВЕЦ
ако видите клукајдрвец или ако го чуете као чука во дрво: ќе чуете радосни вести.

КЛУН
само храбро во потфатите!

КЛУПА
корист; клупа од гранки: многу маки без потреба; клупа од даски: добивка; камена клупа: голема заработувачка; ако седите на клупа: не ја забележувате среќата што ви се нуди.

КЛУЧ
среќа во sубовта / верувајте им на луfето кои ве опкружуваат: ако најдете клуч или ако го кренете од земја: ќе се извлечете од некои непријатности; ако изгубите клуч: ќе имате неочекувани непријатности; ако барате клуч: неуредност на работа; ако ковате клуч: ќе се помати некое пријателство или sубов; ако држите клуч во рака: тајна; голем клуч: ќе претрпите некое насилство; многу клучови: добивка.

КНИГА
корист; затоврена книга: опасност; отворена книга: загуба; книга за деца: веселба со деца; книга со оштетени страници: ќе изгубите или ќе заборавите нешто важно; ако на сон пишувате книга: добивка; ако читате книга: чест и мудрост; ако гледате како гори: загуба на некое пријателство; ако купувате книга: ќе чуете некои новости.

КОБИЛА
добивка во иrри на среќа.

КОВАЧ
успех со тешка работа.

КОВАЧНИЦА

само со работа ќе дојдете до благосостојба; ако сами ковате во ковачница: ќе добиете добра работа.

КОВЧЕГ
ненадејно патуваoе; ако носите ковчег: ќе работите за други; ако изгубите ковчег: непријатности; отворен ковчег: ќе ви ги откријат тајните; полн ковчег: грижи; празен ковчеr. задоволство.

КОВЧЕГ(МРТОВЕЧКИ)
ако видите мртовечки ковчег: голема жалост, големи трошоци; ако лежите во него: ќе треба да си ги платите долговите; ако купувате мртовечки ковчег: ненадејна среќа; ако носите мртовечки ковчег: ви се зацртува некој нов животен пат.

КОЖА
ако сечете кожа: ќе бидете излажани при некоја делба; бела кожа: веселба; црна кожа: предавство; ако штавите кожа: сиромаштија; сирова кожа: деловни проблеми; ако купувате кожа: парична загуба; ако ја продавате: деловен успех.

КОЗА
бела коза:
корисен потфат; црна коза: несреќа.

КОКОШАРНИК
празен кокошарник: немаштија; полн кокошарник: успех и благосостојба.

КОКОШКА
озборуваoе; ако гледате кокошка како јаде: пропаст; ако вие храните кокошка: хармоничен брак; ако на сон имате ваши кокошки: имате лоши деца; кокошка со пилиoа: веселба; многу кокошки: sубов; ако ве нападне кокошка: ќе бидете непотребно обвинети; ако слушате кокодакаoе: прелавство / лоши гласови; слаба кокошка: срамота; дебела кокошка: среќа; кокошка со јајца: sубовни освојуваoа; ако ја брка петел: не им верувајте на т.н. пријатели.

КОЛ
ќе ви се исполни некоја желба, но не велнаш како што сте очекувале; шилест кол: подгответе се за работата што сте ја наумиле; ако забивате кол в земја: успех.

КОЛА
пат / лесна работа / сигурна заработувачка; црна кола: пат кој ќе заврши лошо; бела кола: пат кој ќе ви биде од корист; раскошна кола: се подготвуваат важни настани.

КОЛБАС
ако видите или јадете колбас: ќе постигнете некоја цел; ако правите колбаси: вие сте добар домаќин/ка.

КОЛЕНО
злраво колено: успешна работа; повредено колено: проблеми; одеoе на коленици: ќе се каете поради сопствената неодговорност.

КОЛЕЊЕ (ЖИВОТНИ)
добивка.

КОЛИБА
бидете внимателни спрема околината; мала колиба: среќа; многу колиби: сиромаштија.

КОМАРЕЦ
стрвници / незгода; ако ве касне: подмолен напад; ако слушате зуеoе на комарец: опасност; ако убиете комарец: ќе избегнете некоја опасност.

КОМЕТА
тешка година со многу непријатности / голема радост.

КОМПАС
патуваoе / прифатете го советот на пријателите, зашто само така ќе ги избегнете тешкотиите што ви претстојат.

КОМПИРИ

немаштија; прекопуваoе компири: благосостојба; ако вадите компири од земја: среќа, но со многу труд; лупење компири: грижи; ако јадете компири: беља; ако садите компири: благосостојба.

КОМПЛИМЕНТИ
ако давате комплименти: минливи тешкотии; ако примате комплименти: краткотрајно задоволство.

КOHAK
патуваoе.

КОНДУКТЕР
ве очекуваат пријатни денови.

КОНЕЦ
избегнувајте ги бесмислените работи; ако плетете со конец: напор; скинат конец: смртен случај; ако мотате конец во клопче: заловолство; ако одмотувате конец: чувајте си ги тајните; црн конец: неволја; бел конец: пријатно познанство; конец во боја: не мешајте се во туfи работи; замрсен конец: опасност.

КОНОП
добивка.

КОНТЕ
ќе имате работа со приглупи луfе.

КОНЦЕРТ
наскоро ќе доживеете голема радост.

КОЊ
бел коњ: среќа / грижи; коњ што трча: ќе успеете во сите работи оваа недела; ако се качувате на коњ: ќе добиете висока чест; шарен коњ: неслога во љубовта; црн коњ: пропаст; црвен коњ: војна; сив коњ: ќе живеете лошо; ако протрча: неуспех; исплашен коњ: неволја; ако смирувате коњ: награда; ако не можат да го смират коњот: углед; ако потковувате коњ: напредување; мртов коњ: тешкотии; убиен коњ: добивка во игри на среќа; коњ што пасе: ве очекува слобода и независност; оседлан коњ: ќе избегнете некоја опасност; ако седлате коњ: ќе направите непромислени постапки; ако јавате коњ: потрудете се да си ги остварите желбите; ако паднете од коњ: неуспех на работа; дрвено коњче: ќе се израдувате од успехот на своите деца; ако купувате коњ: парична загуба; ако ве касне коњ: пазете се од лоши луfе.

КОЊАК
неумереноста може да ви нанесе само штета.

КОЊАНИК
успех; ако сте опкружени со коњаници: ве очекуваат низа неуспеси.

КОЊСКА ОПРЕМА

здравје.

КОЊСКИ ВЛАКНА
ако кубете коњски влакна: опасност.

КОЊСКИ ИЗМЕТ
здравје.

КОЊСКО КОПИТО
патување.

КОЊСКО МЕСО

ве очекува неуспех во работата и како последица на тоа немаштија.

КОЊСКА ШТАЛА
добивка на лото.

КОЊУШАР
опасност.

КОПАЊЕ
ако сами нешто копате: ќе биде награден вашиот труд; ако гледате како други копаат: загуба поради немарност.

КОПИРАЊЕ
ако копирате нешто: ќе бидете казнети поради некоја лошо завршена работа.

КОПЈЕ
кавга; ако фрлате копје: клевета; ако раните некого со копје: ќе навредите некого; ако ве погодат со копје: некој ќе ве навреди; скршено копје: ќе се смирите со некој противник.

КОПРИВА
помислете добро пред да кажете нешто; ако берете коприви: ќе бидете оштетени поради сопствената непретпазливост; ако ве журне: несреќа, понижуваoе.

КОПЧЕ
внимавајте со кого се дружите; ако изгубите копче: внимавајте ла не го разжалостите саканото лице; ако скинете копче: ќе бидете многу лути; ако сами си шиете копче: наскоро ќе ви се полобри ситуацијата.

КОРАЛИ
жалост.

КОРЕН
ќе купите добра стока; ако копате корења: ве очекува тешка работа, но и богатство; ако јадете корења: финансиска загуба.

КОРИТО
полно корито: добивка; празно корито: финансиска загуба.

КОРМИЛАР
ќе добиете олговорна работа; ако сте вие кормилар: чувајте се од сомнителни работи.

КОРМИЛО
ќе плаќате алиментација!

КОС
ако на сон вилите кос или го чуете како пее: углед, напредување во службата.

КОСА

фарбаoе на косата: повторуваoе; обоена коса: ги лажете пријателите; плетење на косата: кавги; сплетена коса: ќе се срамите поради нешто; извиткана коса: неволји; седа коса: грижи / слава; долга коса: имате строги претпоставени; кратка коса: парична загуба; кафеава коса: благосостојба; црвена коса: непријател; црна коса: среќа; светла коса: веселба; чешлање на косата: веселба, а може да значи и болест; ако чешлате туfа коса: ќе бидете прифатени од најблиските; сечење на косата: смрт на некој пријател; ако сечете туѓа коса: напредување; убава коса: задоволство; ако гледате како гори коса: ќе трпите маки; коса на мртовец: среќа; женска коса: лаги; локни: верна sубов; седи локни: болест; коса што паѓа: загуба на пријатели или на пари, а може ла значи и смрт на некое драго лице; убаво исчешлана, урелна коса: наскоро ќе бидете во друштво со драги пријатели; неурелна коса: жалост и грижи. (види: ПЕРИКА, ПЕРЧЕ ОД КОСА, ПЛЕТЕНКА)

КОСЕЊЕ
благосостојба; ако глелате како косат: брза и лесна заработувачка; ако вие косите: заработувачка, но со многу работа.

КOCКA
внимавајте, некој сака да ве искористи; ако глодате коски: секојлневни грижи; ако собирате коски: подобар живот, благоларение на штедливоста; ако палите коски: жалост; ако ве болат коските: некој потфат ќе ви пропалне; ако некој друг пати од костобол: внимавајте на своето здравје; човечки коски: грижи, болест, смрт; животински коски: непријатности.

КОСТЕН
радост; акојадете костени: среќа и задоволство; ако берете костени: големо искушение.

КОСТУР
долг живот / ќе се исплашите без потреба.

КОТЕЛ
помош и разбираoе од околината за вашите напори.

КОЦКА
загуба; бела коцка: смрт.

КОЦКАЊЕ
ако се коцкате и губите: добро е; ако се коцкате и добивате: грижи.

КОЧИЈА
ако се возите во кочија: ќе постигнете некоја цел; ако слегувате ол кочија: загуба.

КОЧНИЦА
добивка.

КОШАРА
лажни надежи; празна кошара: невозвратена љубов, љубовно разочаруваoе; кошара со цвеќе: среќа во љубовта; ако плетете кошара: жалост; ако ставате кошара на глава: грижи; кошара со пчели: богатство.

КОШНИЦА
голема добивка; празна кошница: загуба.

КОШУЛА
срамота; искината кошула: кавга; ако облекувате или соблекувате кошула: среќно ќе се извлечете од некоја незгода; чиста кошула: остварување на надежите; валкана кошула: болест или срам; ако шиете кошула: среќа во љубовта; ако перете кошула: хармонија во семејството.

КОШУТА
заработувачка и благосостојба; ако убиете кошута: грижи.

КРАВА
голема среќа; дебела крава: богата жетва; слаба крава: неволји, грижи; ако молзете крава: некој сака да ве искористи; ако чувате крава: корист.

КРАВАТА
долгови.

КРАДЕЦ
љубовна авантура; ако фатите крадец: опасност; ако ве нападне крадец: ќе се карате, а можеби и ќе се степате со некого; ако вие крадете нешто: ќе запросите некого.

КРАЖБА

ако откриете кражба: ќе ви се врати нешто што сте го сметале за изгубено; ако учествувате во кражба: ви се нижат неуспеси; ако вие сами извршите кражба: кавга со саканото лице; ако ви украдат нешто: ќе изгубите некој драг пријател.

КРАЛ
далечно патуваoе; ако себеси се сонувате како крал: промена на работата; ако ве прими кралот: неочекувана добивка.

КРАП
подобруваoе на материјалната ситуација.

КРАСТА
на глава: имате добри изгледи да стекнете богатство; ако на сон вилите деца со красти: здравје.

КРАСТАВИЦА

непријатности; незрела краставица: несреќа; расипана краставица: предавство; ако јадете краставица: ќе бидете посрамотени / љубовен успех; жолта краставица: непријатности; кисела краставица: болест; ако берете краставици: ралост.

КРВ
своја крв: ќе ви ги платат лолговите; туѓа крв: добра заработувачка, но може ла значи и опасност; црвена крв: ви претстои радосен настан: разлиена крв: непријатности; ако плукате крв: лутина; ако имате крвави раце: не мешајте се во туѓи работи; ако ви тече крв од носот: радосен настан; ако пиете крв: добивка.

КРЕВЕТ
ви прети болест; празен или скршен кревеr. смрт; убав, чист, наместен кревет: среќен брак; ако лежите во кревет: опасност; ако станувате од кревет: озсравување; валкан кревет: болест; неуреден кревет: непријатна вест; “полн” кревет: љубовна авантура.

КРЕДА
ќе се задолжите.

КРЕКАЊЕ
на жаби: добри вести.

КРЕМ
за јадење: пазете се од кралци; козметички крем: околу вас има лицемери.

КРЗНАР
поради болест можеби ќе ве испратат во болница.

КРЗНО
болест; облека од крзно: лоши вести; ако сте облечени во крзно: опасна болест; ако шиете крзно: сменетеја околината; ако купувате крзно: непотребни трошоци; ако подарувате крзно: неуспех во работата; ако добиете крзно: ве очекува необичен настан; скапоцено крзно: долгови, лоши вести.

КРИВОВЕРСТВО
ќе се најдете во голема опасност.

КРИЕЊЕ
ако криете нешто: немате чиста совест; ако вие се криете: ви се заканува некоја опасност.

КРИЛА
ако се сонувате со крила: ќе заминете на неочекувано патување.

КРИСТАЛ
обрнете повеќе внимание на реалноста, а помалку на своите желби.

КРИУМЧАРЕЊЕ
сомнителна работа / покана за свадба:

КРМА НА БРОД
углед и заловолство порали успешно завршената работа; скршена крма: кавги.

КРОЕЊЕ
загуба на работа.

КРОЈАЧ
водете повеќе сметка за својот изглед; ако се сонувате како кројач: неуспех во работата.

КРОКОДИЛ
имате непријатели околу себе; зелен крокодил: смрт на некое лице што нема многу да ве поголи; жолт крокодил: добра година; црвен крокодил: ќе успеете во некоја кражба; ако убиете крокодил: ќе избегнете некоја опасност; ако ве гони крокодил: долг живот; ако јадете месо од крокодил: сакате да се осветите некому.

КРОМИД
неволји; ако купувате кромид: деловни проблеми; ако јадете кромид: не се однесувате како што треба.

КРОТЕЊЕ
ако укротувате некое животно: ќе ги совлалате противниците.

КРПА
загуба, немаштија.

КРПЕЊЕ
добар живот, благоларение на вашата работливост.

КРСТ
еден крст: смрт, но не во блиска иднина; два крста: ќе избегнете некоја опасност; три крста: почест; многу крстови: благосостојба.

КРТ
одрекуваoе / прелавство; ако убиете крт: расипништво; многу кртови: имате алчни роднини; дупка од крт: успех.

КРУГ
талкаoе; тешко ќе го најдете излезот ол замрсената ситуација.

КРУНА
ќе паднете во искушение; ако носите круна на главата: добивка; сребрена или златна круна: ќе добиете подарок; круна од лисја или од цвеќиња: радост.

КРУША
дрво: добивка; плод: уживаoе во љубовта; многу круши: непријатности; ако јадете круши: голема заработувачка / sубовна средба; ако тресете круши од дрво: успех на сите полиoа; црвливи круши: чувајте се од подмолните луѓе во вашата околина.

КРЧМА

акавги со соседите; ако седите во крчма: ве очекува патување; ако се наоѓате во крчма без пари: непријатно изненадуваoе.

КУГЛАЊЕ
премногу сте смели; ако поставувате кугли: ќе се обидете одново да си ја пробате среќата; ако при куглање погодите: сами си ја уништувате среќата.

КУЈНА
подарок; ако работите во кујна: ќе завршите некоја работа која ќе ви биде од голема корист; ако гледате како некој друг работи во кујна: ќе завршите некоја работа од која нема да имате никаква корист.

КУКА
тешкотии.

КУКАВИЦА (ПТИЦА)
среќа и злравје.

КУКЛА

краткотрајно задоволство; ако си играте со кукли: ќе ја загубите работата; ако скршите кукла: ќе покажете некоја невнимателност; кукла што зборува: внимавајте да не наседнете на измамници.

КУЛА
успех, подобруваoе на ситуацијата / неисполнети sубовни желби; висока кула: ќе бидете понижени и осрамотени; ако стоите на врвот на кулата: успек.

КУМ

ако кумувате некому: ве очекуваат нови должности; ако видите кум: подарок.

КУНА
пазете се од кралци; ако убиете куна: ќе склучите добар договор со непознати лица; ако тепате куна со стап: ќе решите некои проблеми.

КУПОЛА
ако се наоѓа над некоја зграда: среќа.

КУПУВАЊЕ
ако купувате по високи цени: богатство; ако се ценкате: мудрост; ако купувате непотребни работи: расипништво.

КУРШУМ
добри вести.

КУТИЈА
не подарувајтеја својата наклонетост и својата sубов на оние кои не го заслужуваат тоа; ако носите кутија: ќе ја прокоцкате својата среќа.

КУЌА
своја куќа: грижи; изгорена куќа: веселба; стара куќа: неволји; срушена куќа: болест; ако сами рушите куќа: напредок; куќа во пламен: кавги; ако купувате куќа: благосостојба; ако продавате куќа: загуба; ако градите куќа: радост, добивка; туѓа куќа: некој ќе ве излаже; чувар на куќа (домар): добивка; ако на сон ја видите влезната врата од куќата отворена: убаво ќе ве примат; ако ја видите влезната врата затворена: ќе имате работа со луѓе; ако го пречекорите куќниот праг: наскоро ќе основате свој дом.

КУЧЕ
добри пријатели / среќа во бракот; куче што лае: поволни вести; ако на сон си играте со куче: ќе се смирите со некого; ако ловите куче: несигурен успех; црно куче: лажно пријателство; бесно куче: грижи; бело куче: пријатно познанство; куќичка за куче: ограничете ги своите барања; колан за куче: ќе ве поканат на некоја свеченост; ако на сон коланот за куче е на вас: некој ве влече за нос.

КУЧКА
ќе склопите верни пријателства; кучка со многу кучиња: ќе стекнете многу нови познанства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort - Korsan taksi -

https://finandearth.com/