Колку се наплаќал сексот во Античкиот Рим???

19 април, 20120
3

Римјаните ги плаќале проститутките со специјални монети, кој вределе колку плата на тежок физички работник, тврдат историчарите по пронаоѓањето на еден артефакт, кој служел како чуден “жетон” од тоа време. “Жетонот” бил најден по брегот на Темза.

Лондонски археолог, на брегот на реката нашол бронзена монета која прикажува маж и жена во поза на сексуален акт, а британските историчари, тврдат дека станува збор за монета која за време на Римскиот период служела за плаќање на услугите на проститутките.

На задната страна на жетонот, се наоѓа римска бројка, која ја одредува и неговата вредност. Во тие тешки услови, оваа сума е интригантна, со оглед на тоа што работниците во тоа време биле многу помалку платени, иако работеле најтешка физичка работа.

Пронајдената пара лежела во калта на мостот Платни, околу 2000г. пред да ја здогледа светлината на денот.

Монетата е пронајдена со детектор за метал, во моментот кога водостојот на Темза бил исклучително низок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi