Најголемиот ледник до сега се одвојува од Антартикот!

2 февруари, 20120
n49qp

Фасцинантни фотографии кои биле направенио од авион покажуваат како ледникот со големина колку Њујорк може во секој момент да се одвои од Антартикот.

Околу 30 километри долга и 50 метри длабока пукнатина е јасно видилива, а според научниците тоа е најголемиот ледник до сега кој ќе се одови од Антартикот.

Фотографијата која инаку ја има направено НАСА во ноември 2011 година, а е објавена овие денови, покажува дека пукнатината брзо се шири. Само пред месец дена таа била долга 28 километри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma