Првата невидлива кула во светот! Па зашто ќе ја градат ако неможеме да ја видиме?! :)))

3 февруари, 20120
1

Сако ги анализираме новите трендови во архитектурата би рекле дека експертите својата инспирација ја бараат во магиите, бидејќи ќе прават големите градби да се невидливи.

Токму тоа, веројатно го водело и главниот архитект Су Фуџимото кој планира во Тајван да направи кула од прозирни сидови која ќе овозможи преку неа да се гледа панорамата на градот. Според зборовите на оние кои малку повеќе се упатени во ова, ѕидовите би требале да изгледаат нешто  како завеса од мрежи.

Во моментов се прават пресметки од страна на интернационалната компанија “GDS Praktis”, за да се процени се што е потребно за да се изгради оваа кула.

Иако на прв поглед, на сликите кулата изгледа како да е направена од кристал, експертите уверуваат дека Еко кулата ќе биде направена користејќи оптичка технологија која има можност привремено да исчезне.

Ако кулата почне да се гради, се очекува да биде завршена во 2014 година, а ќе  има површина од 145,500 квадратни метри додека висината ќе изнесува 450 метри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma