Кои се најсекси валути во светот?

11 февруари, 20130
valuta

Кит Џукс, главниот стратег за валути во банката „Societe Generale“, измислил т.н. секси индекс на валути.

Тој објасни дека тоа се валути со атрактивна основа – здрав баланс на плаќање, висок курс и силен раст, пренесуваат медиумите.

Покрај наведените фактори, она што валутите ги прави атрактивни за трговците се високата каматна стапка и силниот трговски баланс.

На приложената табела е прикажано дека меѓу валутите на десната страна на “секси индекс”се норвешката круна, австралискиот долар, новозеландски долар, швајцарскиот франк, шведската круна и мексичкиот песос, кој не е во табелата.

На левата страна е паритетот на куповната моќ, показател на скапата валута.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber