НАСА: На Марс постоел живот!

13 март, 20130
3

Хјустон – Со анализата на примероците земени од Марс  се утврдува присуство на водород, јагленород како и кислород – елементи кои ја претставуваат основата на живиот свет, објавила НАСА.

Фундаменталното прашање на оваа мисија е дали на Марс постоела средина поволна за живот. „Од она што сега го знаеме, одговорот е да“, истакнува Мајкл Мајер, шефот на американската Програма за истражување на Марс.

Во примероците земени од Марс се најдени сулфати и глинести минерали како и други хемиски соединенија. Со анализа на овие примероци научниците заклучиле дека водата што некогаш овде ја имало била причина за да се формираат ваквите соединенија и била со релативно неутрална РН вредност.

Rupe iz kojih je Rover testirao površinu Marsa

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=a3rkRqNTgUI

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber