Овој плод ги штити бубрезите и содржи витамин Ц
11 ноември, 20160
![8](https://popara.mk/wp-content/uploads/2016/11/8-6.jpg)
Мирисот на костени, печени или варени, секогаш годи и создава чувство на топлина.
Костенот припаѓа на групата јаткасти плодови, но се разликува од останатите со пониска содржина на масти и голема содржина на скроб, а единствен е кој има витамин Ц.
Костенот како лек
Релативно голема е енергетската вредност која се должи на содржината на скроб и го прави одличен избор за спортисти, лица изложени на телесен напор, како и деца.
Со оглед на тоа што изобилуваат со калиум, а истовремено се сиромашни со натриум, овие плодови совршено се вклопуваат во исхраната на лица со кардиоваскуларни и бубрежни заболувања.