Овој плод ги штити бубрезите и содржи витамин Ц

11 ноември, 20160
8

Мирисот на костени, печени или варени, секогаш годи и создава чувство на топлина.

Костенот припаѓа на групата јаткасти плодови, но се разликува од останатите со пониска содржина на масти и голема содржина на скроб, а единствен е кој има витамин Ц.

Костенот како лек

Релативно голема е енергетската вредност која се должи на содржината на скроб и го прави одличен избор за спортисти, лица изложени на телесен напор, како и деца.
Со оглед на тоа што изобилуваат со калиум, а истовремено се сиромашни со натриум, овие плодови совршено се вклопуваат во исхраната на лица со кардиоваскуларни и бубрежни заболувања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi