Сличностите се привлекуваат

26 октомври, 20160
4

Кога ќе се јави физичка привлечност меѓу двајца луѓе, тие несвесно ќе почнат да разговараат. Јосип Фанели, професор на Универзитетот во Сиракуза, тоа го објаснува со влијанието на феромоните, или природниот мирис. Уште пред да започне комуникацијата меѓу луѓето кои се “намирисале”, тие ќе го покажат својот интерес со суптилни, невербални сигнали.

-Тука е присутен – “камелеон ефектот” – копирајќи ги нечиите гестикулации, покажуваме дека сме заинтересирани за таа личност – вели Фанели.

Тој тврди дека тоа се случува меѓу оние кои се слични, а не различни. Во превод, погрешно е тврдењето дека спротивностите се привлекуваат. Ни се допаѓаат луѓе во кои можеме да се огледуваме, а не тие кои се дијаметрално спротивни од нас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma