Уставниот суд на Шпанија ја укина забраната за кориди во Каталониjа

25 октомври, 20160
10

Мадрид – Уставниот суд ј ја укина одредбата на регионалниот закон со кој беа забранети борбите со бикови во Каталониjа, соопштиjа судските извори.

Во образложение на одлукате се наведува дека покраината Каталониjа, со таа одредба, ги надмина своите уставни овластувања.

“Покраината Каталонија е надлежна за законско регулирање на манифестација и заштита на животните, но коридата е дел на шпанското наследство и во надлежност на државата“, стои во образложението на судиите.

Иницијатива за забрана на коридата во Каталонија е подигната во 2009 година пособирање на повеќе од 180.000 потписи на граѓани кои го бараа тоа, а забраната стапи на сила на 01 јануари 2011 година.

Последниот натпревар во борба со бикови е одржан во Барцелона на крај на септември 2011 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi