Огрангутаните се пред изумирање, а за се е виновна оваа индустрија!

29 мај, 20190
мајмун

Популацијата на орангутаните е намалена за 50% во последните 30 години.

На островот Борнео во текот на овој век се убиени 150.000 орангутани, а оние кои преживеале се изложени на ризик.

Ранетите животни бараат засолниште во селата, умираат од глад или ги фаќаат за да бидат егзотични миленици на луѓето.

Главната причина за изумирањето е тоа што шумите во кои орангутаните живеат ги сечат поради палмовото масло. Ова масло се користи во целиот свет и побарувачката е висока.

Бројот на орангутани се намалил за 50% во последните 30 години. Други 193 видови се загрозени поради индустријата за палмово масло.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber