4 најчести причини за габични инфекции и воспаленија: Жените треба да обратат посебно внимание на ОВА!

17 август, 20200
187668_profimedia_ls

Габичните воспаленија се едни од најчестите гинеколошки проблеми. Жените честопати се жалат на постојано враќање на воспалението и не им е јасно зошто тоа се случува. Помалку е познато дека секојдневните навики можат да придонесат и за развој на габично воспаление.

Присуството на габа во човечкото тело е физиолошко и нормално. Имено, родот Кандида е дел од физиолошката флора на матката кај до 50% од жените кои немаат никакви симптоми. Постојат неколку видови на Кандида, но досега најчеста е Кандида албиканс, која се забележува кај 80 до 90 проценти од воспаление на матката (вагинитис) и воспаление на вулвата (вулвитис), вели гинекологот Д-р. Јасенка Грујиќ.

Кандидата во матката веројатно достигнува од дебелото црево, но не секогаш предизвикува воспаление. Таа кандида не би предизвикала болест, т.е. симптоми, неопходно е околината во матката да не биде нарушена, односно матката да биде богата со физиолошки „добри“ бактерии како што се лактобацили, што обезбедува доволно киселост на матката.

Далеку најчестиот, доминантен симптом на воспаление – вулвовагинална кандидијаза е чешање. Исто така, постои непријатност, па дури и болка за време на сексуален однос и мокрење. Секрецијата е бело-груткаста, како сирење, но исто така може да биде и транспарентно водена. Ако има непријатен мирис, најверојатно е бактериска или мешана инфекција.

Вулвата е црвена, може да отече и жената чувствува како да гори и непријатност, посочува д-р Грујиќ.

Не постојат единствени мерки што можат да обезбедат заштита од оваа непријатна и честа болест. Но, ако сакате да го намалите ризикот од воспаление предизвикано од габата, избегнете ги следниве четири дневни навики:

1. Консумирање големи количини на храна или пијалоци кои содржат квасец или шеќер

Се чини дека е премногу очигледно дека би било вистина, но не е мит: кога консумирате храна што содржи шеќер и квасец, овие супстанции стигнуваат до крвотокот, а потоа и матката (вагината). Габата се храни со шеќер и скроб. Пивото и виното содржат квасец и шеќер, така што прекумерната конзумација на алкохол може да придонесе за развој на воспаление на габи.

Ако сте склони кон габични инфекции, бидете умерени во конзумирање на слатки и храна, како што се мувлосано сирење, печурки и каква било ферментирана храна.

2. Земањето антибиотици премногу често

Антибиотиците можат да ги убијат бактериите што предизвикуваат болест, но можат да ги уништат и добрите бактерии (Lactobacillus или Bacillus vaginalis – Doederleinov bacil) што ја одржува киселоста на матката, т.е. PH на матката е ниска. Кога нема доволно лактобацили, матката не е доволно кисела, така што се зголемува можноста за развој на габично воспаление.

3. Користење на одредени видови на контрацепција

Габични воспаленија се забележуваат почесто кај корисниците на хормонална контрацепција, но и кај бремени жени. Во овој случај, се пропишуваат контрацепцијии со помала доза на естроген и пробиотици.

4. Носите премногу тесна и влажна облека

За габата да предизвика воспаление, околината мора да биде топла, влажна и недоволно кисела. Кога вагината е компресирана („не дише“), постои поголема можност ваквите состојби да се создадат.

Синтетичката и друга тесна облека, која е иритирачка и механичка, може да ја зголеми можноста за развој на габично воспаление. По вежбање и пливање, препорачливо е да носите сува и чиста облека.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi