Кардиолог предупредува за влијанието на Ковид 19 врз здравјето на срцето

18 август, 20200
дгдфгдф

Милашиновиќ за белградскиот Недељник изјави дека има многу шпекулации и малку за влијанието на вирусот и степенот на напад врз кардиоваскуларниот систем, но забележува дека има десетици студии за промени во срцевиот мускул кои потсетуваат на „миокардитис“ (некои извори велат дека повеќе од 50 проценти на пациенти се со ковид 19). „Додека не се дефинира влијанието на овој коронавирус, разумот диктира дека луѓето кои преживеале ковид 19 треба да го задржат секој поголем физички напор (што би го забрзал пулсот) за три до шест месеци, како што е пристапот до миокардитис и во случај на непријатност (замор, забрзан или нерамномерен пулс во мирување, непријатност или болка во градите, недостаток на воздух со помалку напор), треба да се изврши вонреден кардиолошки преглед “, рече д-р Милашиновиќ.

The heart isn't particularly vulnerable to cancer – and here's why ...


Тој рече дека сегашната пандемија покажа дека во иднина треба да се обрне внимание на состојбата на јавното здравство и истакна дека сега страдале оние региони во светот каде што јавното здравство „систематски било уништено на штета на приватното“. Според овој експерт, еден од важните елементи во епидемијата, т.е. после него, е „синдром на посттрауматски стрес“. Се очекува, рече тој, дека дури 20 проценти од населението ќе има сериозни психолошки проблеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi