ОВАА ФАМИЛИЈА ГО ПРЕЖИВЕА ШПАНСКИОТ ГРИП КОЈ УБИ МИЛИОНИ: Оваа СЛИКА открива како тоа им успеало, 1 ДЕТАЉ Е КЛУЧЕН (ФОТО)

21 август, 20200
742105_macka-2-kropovana_ls

Шпанскиот грип беше еден од најсмртоносните пандемии во човечката историја

Се појави на крајот на Првата светска војна и се шири низ целата Земја во три бранови. Според последните проценки, третина од светската популација била заразена и имала клинички манифестирана болест (околу петстотини милиони луѓе), а околу педесет милиони луѓе починале.

Пандемијата на шпанскиот грип се смета дека започнала да се шири во преполните и тесни кампови за обука на војници на Западниот фронт. Несанитарните услови, особено во рововите долж француската граница, придонеле за негова инкубација и ширење. Војната заврши во ноември 1918 година, а војниците се вратија дома со вирус од кој загинаа меѓу 50 и 100 милиони луѓе.

Значи, шпанската треска однесе пет пати повеќе животи од Првата светска војна. Тоа е предизвикано од вирусот на инфлуенца А (H1N1). Проучувањето на шпанскиот грип може да донесе резултати што ќе помогнат да се избегне појава на нова смртоносна пандемија.

Едно семејство го зачува споменот на овој период преку заеднички семеен портрет со маски кои се уште се релевантни и денес. Сепак, она што е интересно за оваа фотографија направена во 1918 година во Шпанија е смешен детаљ. Имено, тие ставиле маска и на семејната мачка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi