Престанете да користите алуминиумска фолија! Не сте свесни каква опасност крие!

10 август, 20200
алуминиум

Алуминиумската фолија во домаќинството се користи веќе долго време. Не е чудно, бидејќи е корисна за различни цели.

Често се употребува за покривање и за подготовка на храна при печење. Но докторите неодамна објавиле истражување кое покажува дека доколку користите алуминиумска фолија при подготовка на храна, тоа може сериозно да влијае на вашето здравје.

Едно парче месо кое се подготвува во фолија содржи до 400 милиграми метал, додека СЗО наведува дека е дозволен внес од само 40 милиграми дневно. Откриено е и дека употребата на алуминиумска фолија при подготовка на храна е поврзана со остеопороза и Алцхајмер. Исто така, фолијата ги оштетува и белите дробови.

Храната готвена во течни, кисели сосови како што е сокот од лимон апсорбираат најмногу метали од алуминиумската фолија, а со зачини тоа уште повеќе се зголемува. Храната која се готви во алкохол, или е само насолена, не апсорбира толку многу. Човечкото тело може ефикасно да се носи со одредена количина на метали, но проблемот е во тоа што повеќето внесуваат многу повеќе метали токму заради ставање на храната во алуминиумска фолија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi