Се преселила во Норвешка пред една година: Еве зошто никогаш нема да се вратам!

11 август, 20200
Annotation 2020-08-11 004842

Како изгледа животот во една од најбогатите земји во Европа

Одлуката да се преселите во друга земја е една од најголемите и најрадикалните што можете да ги направите во животот.

Една Украинка собрла храброст и се преселила во Норвешка, а по една година ги открива најважните факти што ги заклучила додека живеела во друга земја:

 • Норвешка е многу побогата земја од мојата родна Украина
 • Нивото на корупција е исклучително ниско
 • Судовите тука судат правично
 • Здравствениот систем ме остави без зборови, во позитивна смисла
 • Сè оди полека овде, но секогаш на подобро
 • Голем дел работи се бесплатни (влез на многу места, бројни поправки)
 • Овде никој не ја затвара терасата – парчето небо што го имате тука е ценето
 • Овде никој не краде светилки од ходникот, затоа што тие исто така се бесплатни
 • Тука луѓето шетаат со своите деца и возат велосипед како семејство, наместо да седат пред екранот како семејство
 • Никој не остава ѓубре зад себе во природата
 • Сообраќајните несреќи се многу ретки, а веќе неколку години, ниту едно дете не е убиено во несреќа
 • Тука, луѓето не го надминуваат ограничувањето на брзината, ниту се пресекуваат меѓусебно во сообраќајот
 • Велат дека Норвежаните имаат долг живот, бидејќи тие се една од најбогатите земји. Не – Норвежаните се грижат многу за своето здравје, не пропуштаат или одложуваат прегледи – тоа е причината зошто тие живеат повеќе од 90 години
 • Тука луѓето не се пијат или пушат
 • Во Норвешка, превентивните прегледи се целосно бесплатни и нормално е да се оди на лекар дури и кога немате ништо. Единствено што е скапо е поправката на забите, но нивното чистење е бесплатно
 • Рутинското годишно земање на крв е исто така бесплатно
 • Што и да ти се случи, се лечиш на трошок на државата
 • Сосема е нормално да се видат пензионери кои шетаат или патуваат низ целата земја овде. Така го штитат своето здравје и бракот
 • Луѓето тука се тивки и културни; никогаш нема да видите некој да разговара по телефон во полно метро
 • Луѓето тука не даваат совети ако не ги прашаат
 • Балконите се полни со цвеќиња
 • Погребите се многу скапи
 • Да се ​​чуваат кучиња е многу скапо – од храна до казни ако ви побегне или касне или нападне некого

Ова се некои од работите што ги забележав скоро веднаш. И ми се допаѓа сè. Размислувам дека до деведесеттите, колку што живеат многу луѓе овде, ќе станам вистинска Норвежанка … И, секако, не размислувам да се вратам …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi