Дали знаевте дека можете да го разубавите вашиот дом со атрактивни украси кои исто така мирисаат одлично? Матеа Халиловиќ го открива рецептот за правење сушени цитруси, кои ќе бидат ѕвезди на секоја празнична декорација во претстојните празници.
Суви портокали, грејпфрут, мандарини и други цитрусни овошја се одличен додаток на празничните украси.
Сушените портокали се атрактивен додаток кој ќе го разубави секој дом, но и ќе го исполни со прекрасен празничен мирис.
Можете да ги нанижете на конец и да ги закачите на елката, да ги користите за да направите прстени за салфетки, да ги вклопите во адвент венци или да ги користите за пакување подароци.
На крајот на краиштата, можете да ги ставите во убав сад и да ги чувате на масата. Ова не се само атрактивни додатоци кои ќе го разубават вашиот дом, туку и ќе го исполнат со прекрасен празничен мирис.
Рецептот за изработка на оваа миризлива празнична декорација го позајмивме од Матеа Халиловиќ која нуди корисни совети и инспирација за украсување на домот на страната Little things by Matea на Фејсбук и на нејзиниот профил на Инстаграм.
Матеа предупредува дека сушениот цитрус не е тежок за правење, но дека тоа е процес кој бара малку повеќе време.
Сушено цитрусно овошје – подготовка:
-Исечете го цитрусот на тенки парчиња, со дебелина од приближно 5 mm.
-Во плех ставете хартија за печење и наредете ги цитрусите.
-Ставете ја во рерна на 75 Целзиусови степени и сушете два часа.
-После тоа, превртете ги и исушете ги уште 2 часа.