Откритие во Грција: Лоциран анички град основан после падот на Троја

14 ноември, 20180
грција

Министерството за култура на Грција објави дека археолозите ги лоцирале првите конкретни остатоци од изгубениот антички град, кои според традицијата, биле основани од тројца воени затвореници откако Грците ја уништиле Троја.

Во извештајот се неведува дека истражувањето траело од септември до октомври во Пелопонез и дека доказите го потврдуваат постоењето на античкиот град Тенеј, кој досега беше познат само од древните текстови. Главниот археолог Елена Корка, која го спроведуваше истражувањето во таа област од 2013. година, рече дека тимот ги открил ѕидови, отворите за врати, подови, најверојатно од куќи и керамика кои датираат од IV век п.н.е. Се вели дека истражувањето продолжува и на гробиштата околу античкиот Тенеј.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber