Ако се борите со алергии, тогаш проучете која храна е најлоша за вашата состојба, a која е најдобрата

24 септември, 20190
GettyImages-1062156158-1200x800-1

Луѓето кои страдаат од алергии при доаѓањето на пролетта, доживуваат симптоми како што се иритирано грло и кивавица. Алергиите како овие можат да бидат многу непријатни, а покрај лековите, можете да ги намалите симптомите со тоа што ќе јадете правилно. Експертите советуваат дека во случај на пролетни алергии, најдобро е да вклучите одредена храна во вашите оброци, но и да избегнувате одредена храна што може да предизвика вакви проблеми.

Што треба да јадете:

Јаболка и јагоди: Кората на јаболкото содржи антиоксиданти кои го подобруваат капацитетот на белите дробови, а ја има во портокалите, кромидот, доматите и јагодите. Покрај тоа, тие содржат многу витамин Ц, кој ефикасно штити од алергии.

Црвено грозје: Студијата од пред пет години откри дека медитеранската диета богата со храна, како што е црвено грозје, портокали и јаболка, ги ублажува симптомите на алергија, како што се затнат нос и болки во грлото. Само грозјето е богато со антиоксиданти со моќни антиинфламаторни сили.

Топол чај: Хербалните чаеви се најдобриот избор и важно е тие да бидат што е можно пожешки за да се олесни кашлањето на слузта и да се олесни чувството на печење во грлото. За оваа намена може да се користи и топла супа.

Што да избегнете:

Целер: Пецкање во уста и грло може да биде резултат на „орална“ алергија предизвикана од некои овошја и зеленчук. Симптоми може да се појават од конзумирање на целер, но и домати, праски, дињи и киви.

Алкохол: Ако ви се перутаат вашите  уши, лакти, потпетици или веѓи после пиење поголема количина алкохол, тоа е знак дека сте алергични на алкохол.

Зачинета храна: Течење на носот, солзи во очите или често кивате по конзумирање зачинета храна, а исто така се чувствувате подуеност во стомакот? Бидете сигурни дека станува збор за алергиска реакција на зачините. Инаку, ова се должи на капсаицинот, супстанција која се наоѓа во силни зачини, така што единственото решение е да се избегне таквата храна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *