Постојат мозочни клетки кои го контролираат апетитот

8 јули, 20190
GettyImages-829365980-1200x844

Научниците идентификуваа група мозочни клетки кои го контролираат апетитот и се одговорни за нарушувања во исхраната што резултираат со зголемување на телесната тежина.

Во експериментите со глодари, овие клетки откриле дека создаваат неврони чија специфична улога е да го контролираат апетитот. Научниците од Универзитетот во Источна Англија објавија дека тоа значи дека апетитот не е фиксиран при раѓање.

Досега се сугерираше дека нервните клетки, кои се поврзани со регулирање на апетитот, се целосно генерирани за време на развојот на ембрионот и не можат последователно да се модифицираат, објави Би-Би-Си.

Новите истражувања откриле дека клетките на танититис од мозокот на млади и возрасни глодари, кои делуваат како матични клетки, можат да ги модифицираат.

„Следниот чекор ќе биде да се дефинираат група на гени и клеточни процеси кои го регулираат однесувањето и активноста на танититис“, рече д-р Мохамед Хаџихосеини, водач на истражувањето.

Научниците детално испитале дел од мозочниот хипоталамус за кој е познато дека го регулира спиењето, потрошувачката на енергија, апетитот, жедта и многу други клучни биолошки функции.

Иако не постои едно сеопфатно решение за контрола на апетитот, секое остварливо решение за дебелината ќе треба да се фокусира на делот од мозокот што носи одлуки за апетит.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber