Експертите потврдија: Ова е причината зошто спротивностите навистина се привлекуваат и зошто е добро за нас

26 август, 2020
спротивност

Љубовта е чудна работа и многу лесно може да се случи да бидеме привлечени од некој за кој не би ни помислиле дека некогаш би сакале.

Можеби сакаме некој што е сосема спротивно на нашата личност толку многу што мора да се запрашаме што имаме заедничко за да бидеме во хармоничен и среќен однос.

Сите имаме некои критериуми што сакаме да ги исполни нашиот партнер и сите ние имаме некои квалитети што тајно сакаме да ги поседува нашиот партнер затоа што мислиме на тој начин ќе бидеме лудо в inубени во него. Но, кога ќе се најдеме некој што не го исполнува сето тоа и кој е прилично различен од тоа што го замисливме, сепак се случува да не привлечат и да нè натераат да изгледаме посекси, а науката дури и го потврдува тоа.

Во една студија од 2009 година за генетиката на човекот, беше откриено дека разликите во генетиката всушност влијаат врз изборот на нашиот партнер. Поточно, студијата сугерираше дека луѓето кои имаат „различни големи комплекси на хистокомпатибилност (MHC) имаат поголема веројатност да се изберат меѓусебно како партнери отколку оние со слични MHC. Студијата ова го припишува на биологијата, која сака да обезбедиме здрава репродукција.

Професорот Марија да Граса Бињало беше еден од клучните истражувачи. Таа рече: „Иако повеќето луѓе мислат дека ги избираат своите партнери заради сличностите, нашето истражување јасно покажа дека разликите се успешни за репродукција. Тоа во основа значи дека мислиме дека различни генетски карактеристики ќе ни помогнат да имаме здрави деца “.

Она што е уште поинтересно е студијата во 2013 година спроведена од Универзитетот Колумбија, која докажува дека имањето премногу работи во заеднички и слични црти со вашиот партнер всушност му штети на вашата врска. Значи, додека живеењето заедно е корисно, различните интереси би можеле да ви помогнат во заедницата и во хармонично живеење.

Дури и една студија спроведена во 2019 година на Универзитетот во Париз Дедерот потврди дека луѓето се во можност да откријат дали се генетски компатибилни, само со помош на мирис. Како луѓе, ние сме во состојба да ја „чувствуваме“ разликата помеѓу MHC (гените кои играат важна улога во имунолошката функција). Ова значи дека ние сме привлечени од оние кои имаат различни МХЦ, така што кога две лица со два различни МХЦ имаат деца, тие ќе имаат корист од имунитет од двајцата родители.

И од научна гледна точка, докажано е зошто спротивностите нè привлекуваат, и сметате дали би можеле да бидете со некој што нема никаква сличност со вас.

escort - Korsan taksi