Откриена е ЕГЗОПЛАНЕТА која е втора најблиска до Земјата

15 ноември, 20180
земја

Таа орбитира околу Бернардовата ѕвезда, која е „само“ шест светлосни години одалечена од Земјата.

Астрономите открија нова егзопланета што се движи околу ѕвездата која е една од најблиските до нашето Сонце.

Токму овие “поблиски” егзопланети се најпогодни за потрага по живот надвор од сончевиот систем, со помош на моќни телескопи.

Новооткриената планета е три пати поголема од Земјата, па затоа спаѓа во категоријата „Супер-земји“. Орбитира околу ѕвездата на Бернард, која е „само“ шест светлосни години оддалечена од Земјата.

Астронаутот Гилмо Англада Ескуд и неговиот тим го објавија ова откритие во списанието „Nature“.

– Мислиме дека станува збор за планета наречена „Супер Земја“ – најверојатно тоа е карпеста планета со масивна атмосфера. Сигурно е богата со вода, хидроген и јаглерод диоксид, кои се замрзнати на нејзината површина – изјави тој. Астрономот оваа егзопланета ја спореди  со сателитот Сатурн Титан, кој исто така има дебела атмосфера и е составен од хидроенергија, а на неа постојат и дождови и метански езера! Планетата од ѕвездата Бернард е оддалечена приближно како Меркур од Сонцето. Таа е втората најблиска планета на Земјата, а првата е планетата што кружи околу нашата најблиска ѕвезда Проксима Кентаур.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber