26 јуни, 2019

Радио

Грешки кои ве прават 10 години постари

23 септември, 2010, Нема коментари
Секоја жена знае каков ефект може да направи добрата шминка. Ако се нашминкате како што треба, може да бидете ѕвезда на вечерта, но и најмала грешка во количина или нијанса, може повеќе да ви...

Избегнете труење со храна

23 септември, 2010, Нема коментари
Високата температура, особено во летните периоди е најпогодна за појава на труење со секаква храна, развој на бактерии и мачнини во стомакот. Следете ги следните неколку совети кои ќе ви помогнат да го избегнете...

Повеќе риба – подобро помнење

23 септември, 2010, Нема коментари
Дали ви се случило некогаш да заборавите клучеви, документи и слични работи, или едноставно сте го изгубиле филмот во главата? Помнењето може да се подобри, тврдат научниците. Во Оксфорд е спроведено истражување во кое...

Астма и превенција

23 септември, 2010, Нема коментари
Избегнувајте одредени видови храна и прашина уште од од рана возраст и можеби ќе ви помогне. Британските истражувачи откриле дека избегнувањето на одредени видови храна и прашина за време на првите месеци од животот,...

5 Совети за здрава исхрана преку пирамидата

23 септември, 2010, Нема коментари
Започнете со вежбање. Здравата исхрана е изградена врз основа на редовни вежби кои ги балансираат калориите и одржуваат килажата. Фокусирајте се на храната не на грамажата. Пирамидата на здравата исхрана не се грижи за...

Мијте ги рацете, спасете живот

23 септември, 2010, Нема коментари
Инфекциите се појавуваат при најразлични услови, во амбулантите, институциите, болниците и во домашни услови. Постојат 4 примарни категории на инфекции, од кои повеќето се јавуваат при акутна нега, односно: инфекции при хируршки интервенции, инфекции...

Подигање на свесноста за ракот на дојката кај жените

23 септември, 2010, Нема коментари
Алармантни се резултатите од американскиот национален институт, кој проценува дека околу 2.400.000 жени со рак на дојката преживеале во 2004 година, но и дека од тогаш, со 3,5% на годишно ниво, се зголемува бројот...

Целоснa трансплантација на лице

23 септември, 2010, Нема коментари
Јавноста имаше можност да го види првото пресадено лице на Шпанецот, кој се подложи на целосна трансплантација и менување на личниот опис. На конференцијата за печат одржана во болницата Valn d’Ebron, недалеку од Барселона,...

Работите прекувремено? Останете во форма за да го намалите ризикот од срцеви заболувања

23 септември, 2010, Нема коментари
Прекувременото работење може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања, но според едно ново истражување, можете да останете во форма и да ги елиминирате ризиците. Луѓето што работат повеќе од 45 часа неделно, имаат...

Честа, а непозната болест

23 септември, 2010, Нема коментари
Синдромот на немирни нозе (RLS-Restless Legs Syndrome), е невролошка болест за која се тврди дека е најчеста меѓу непознатите болести, оние за кои никогаш не сме слушнале. Епидемиолошките резултати покажуваат дека симптомот на РЛС...

Кикирики кои нема да предизвикуваат алергии?

23 септември, 2010, Нема коментари
Научниците од САД се надеваат дека ќе произведат кикирики кои значително ќе го намалат ризикот на алергиски реакции. Досега тие имаат одгледано неколку видови соединенија кои се спротивставуваат на алергиските супстанци на кикириките, и...

Грицкате чипс или морков?

22 септември, 2010, Нема коментари
Истражувањата покажуваат дека скоро 95% од луѓето секојдневно јадат еден оброк во вид на лиснато пециво, крофна или чипс. Таквите оброци не ви се потребни, затоа треба да одберете поздрави намирници. Повеќето индустриски производи...

Идентификувајте ја болката во вашата глава: 5 вида главоболки

22 септември, 2010, Нема коментари
Важно е да се одреди од кој тип на главоболка страдате: од притисок, периодична главоболка, синусна, повратна главоболка и мигрена. Главоболка предизвикана од притисок e всушност најчестата главоболка. Таа се одликува со константни болки...
Почетна // Категорија "живот" (Page 901)
Горе